Petita història
 

Ja hem comentat que al seu llibre Rabdologiae publicat al 1617 va proposar alguns mètodes de càlcul nous. Un d'ells van ser el que es coneix com Reglets o ossos (degut al material en que s'acostumaven a fer) de Napier, que servien per facilitar la multiplicació i feia innecessària la memorització de les taules de multiplicar. De fet hem de tenir en compte que en temps de John Napier la capacitat de càlcul de la majoria de la població era molt petita. Això va fer que ràpidament es popularitzessin per tota Europa.

Els reglets, com veurem, eren bàsicament unes tires amb les taules de multiplicar que convenientment alineades permetien calcular diferents multiplicacions. Per tal de poder realitzar càlculs diversos calia tenir més d'un joc de tires del 0 al 9, per això es venien amb uns prismes quadrats amb una tira per cara. Napier va proposar que les cares oposades de cada reglet sumés 9. 

Pot ser una problema curiós trobar la manera de confegir aquests reglets. Mirem les condicions:

  • Tenim 10 reglets amb 4 cares.
  • A cada cara hi ha d'haver un nombre diferent i els nombres de les cares oposades han de sumar 9.
  • Cadascuna de les xifres del 0 al 9 ha d'aparèixer a 4 cares.
  • No poden haver dos reglets iguals (amb els mateixos 4 nombres)

Si no trobes la combinació pots mirar la que el mateix Napier va proposar:

Com són i en què es basen?
Ja hem dit abans que els reglets són, bàsicament, unes tires amb les taules de multiplicar. La xifra de les desenes i de les unitats estan separades per una línia diagonal. Per multiplicar només cal alinear les tires que ens corresponents a les xifres del nombre que volem multiplicar i procedir després a sumar. Ho veurem amb més detall a la propera secció.

El funcionament dels reglets és molt semblant al procediment hindú per realitzar la "multiplicació en reixeta". Aquí tens un exemple de com multiplicar 842 · 344. Es col·loquen els productes parcials a cada casella i després es suma seguint les línies diagonals (emportant-nos les que convinguin cada vegada)

 


Anar a la pàgina inicial