Fes de Champollion

Numeracions antigues

Fins que els soldats de Napoleó, en la seva invasió a l'Egipte a l'any 1799, no van descobrir la pedra de Rosetta, els jeroglífics egipcis eren un autèntic misteri. És aquesta una pedra de basalt negre que conté un text honorífic sobre el faraó Ptolomeu V, escrit en grec, demòtic i caràcters jeroglífics. 

Més tard l'egiptòleg francès Jean-François Champollion (1790-1832) va poder estudiar la pedra i va poder identificar els noms dels personatges que figuraven al document.
Champollion va pensar, encertadament, que el text en grec i els jeroglífics explicaven el mateix i que els noms dels reis, Ptolomeu i Cleopatra, es devien correspondre amb certs caràcters que estaven encerclats. Aquesta va ser la primera pista per desxifrar l'escriptura jeroglífica.

Investiguem numeracions antigues

 

Ara ens toca a nosaltres intentar traduir els nostres "documents" matemàtics de l'antiguitat.

Per fer l'activitat mira atentament aquestes instruccions:

  • trobaràs un "document" amb nombres escrits a la manera d'una numeració antiga (començaràs per l'egípcia) amb la corresponent transcripció en la nostra numeració actual, tal com passa a la pedra Rosetta.
  • hauràs de descobrir el valor d'un nombre que hem deixat sense desxifrar.
  • quan ho hagis fet podràs accedir a una pàgina que explica amb més detall les característiques d'aquella numeració i on trobaràs també una paraula clau.
  • la paraula clau t'ajudarà a accedir directament a la nova numeració que hagis de treballar en cas de que en una sola sessió no aconsegueixis fer totes les numeracions. Per exemple, si arribes a resoldre fins a la cinquena numeració i trobes que la paraula clau és "abacus" en una propera sessió escrivint aquesta paraula a la casella de verificació passaràs directament a la sisena numeració sense necessitat de tornar a començar.
  • hi ha onze numeracions diferents a desxifrar. Trobarà de més fàcils i de més difícils. No et desanimis. En algunes hem posat alguna pista que et pot ajudar.


Començar l'activitat Pàgina següent