TÈCNIQUES D'ESTUDI

 

 
 • CONSELLS PER A ESTUDIAR.
 
 

 

 • El que has de tenir en compte:

Actitud positiva.

Estudiar bé és una feina llarga i difícil. Cal prendre-se-la amb CALMA i sense DESANIMAR-SE.

Has d'afrontar-te a l'estudi convençut de que ets capaç d'aprendre el que et proposis; però també has de prendre-t'ho amb serietat ja que és "el teu treball".

Organització.

Si tens les teves coses ordenades i netes: quaderns, llibres, materials de treball, lloc d' estudi...; segurament que et costarà menys posar-te a estudiar.

Quan estudïis, has de fer servir sempre LLAPIS i PAPER. L'estudi d'un text requereix explorar-lo, llegir-lo, subratllar-lo, recitar-lo i fer-ne un ESQUEMA.

En estudiar has de tenir sempre al costat un DICCIONARI.

" Fa més qui vol que qui pot "


 • Com has d'organitzar-te:

 

Horari.

Intenta fixar-te cada dia almenys un parell d' hores de treball. Intenta que siguin les mateixes hores per adquirir l' hàbit de treball diari. Si necessites descansar, fes-ho uns minuts; però desprès concentra't una altra vegada en la teva tasca.

CADA DIA has de dedicar un temps a l'estudi, als exercicis i a la preparació de les proves.

Pla.

És una bona idea apuntar cada dia el treball que has de fer per no oblidar-te de res. S'ha de planificar el temps per treure'n profit i rendiment però és important no perdre l'atenció continuament amb qualsevol cosa. Pensa que amb ganes i atenció pots aprendre el mateix i en menys temps; acabaràs abans i podràs fer altres coses que t'agradin (llegir, dibuixar, jugar, per exemple).


 

 • Per rendir més.

 

L'ambient.

El lloc d'estudi ha de ser adequat per treball bé. Procura tenir una bona il.luminació, una taula bastant ampla en un espai silenciós i tranquil on puguis tenir tot el que vagis a fer servir preparat per no tenir que aixecar-te continuament i perdre l'atenció.

Tu, el teu cos i la teva ment.

No et posis a estudiar amb gana ni amb la panxa plena. No prenguis res que t'alteri i no et posis a pensar en res que et pugui despistar del teu treball. Dorm suficientment; no li robis al teu cos hores de son per estudiar, això farà que no asimilis bé el que estudies i en l'examen, al dia següent, et puguis quedar en blanc. Treballa en una postura que no sigui maligna per a la teva esquena ni per la vista.

Procura menjar correctament, i a les hores adequades. Procura fer esport.


 • Esquema:

 

El que has de tenir en compte.
Com has d'organitzar-te.

Per rendir més

 • Actitud positiva.
 • Horari.
 • L'ambient.
 • Organització.
 • Pla.
 • Tu,el teu cos i la teva ment.

 

 

 
 • L'EXAMEN
 
 

 

 • Demostrar el que saps:

Avaluació.

Tot i que els teus professors/es valorin el teu treball, el teu interés i el teu esforç en classe, segurament que més d'una vegada hauràs d'afrontar-te a un examen.

 

Abans de l'examen.

· Procura tenir la feina al dia. Organitza el teu temps i no deixis l'estudi d'un examen per l'últim dia.

. És millor passar-se menys TEMPS davant un llibre i saber què s'estudia, que passar-hi molt de temps i no saber què es llegeix.

. Si la MATÈRIA és curta, estudia de cop; si és llarga, fes-ho en períodes.

. MAI NO APRENGUIS RES QUE NO ENTENGUIS; procura comprendre allò que estàs estudiant.

· Recorda que l'estudi d'un text requereix explorar-lo, llegir-lo, subratllar-lo, recitar-lo i fer-ne un ESQUEMA.


· Dorm bé la nit anterior, no és una bona idea estudiar durant la nit massa i anar a l'examen amb son.


· Prepara la motxilla amb els estris a utilitzar en l'examen la nit anterior per evitar augmentar els nervis el dia de l'examen.


· Intenta evitar el repàs d'última hora que el que fa és augmentar la teva ansietat.

 

Durant l'examen.

· Si estas molt nerviós relaxa't amb exercicis de respiració i sigues positiu pensant que faràs un bon examen.


· Escolta les recomenacions del professor/a amb atenció.
· Llegeix totes les preguntes amb atenció abans de començar a escriure.


· Consulta tots els dubtes.


· Organitza el temps del que disposes per a no deixar cap pregunta sense contestar.
· Si et bloqueixes en alguna pregunta passa a la següent i contesta-la quan acabis.


· Redacta amb correcció i precisió i vigila amb les faltes d'ortografia.
· Escriu amb ordre i bona presentació.


· Si s'acava el temps i no has acabat realitza un esquema que demostri el que saps.


· No entreguis l' examen sense repasar-lo i corregir els errors que trobis.
· Assegura't que el teu examen porta el escrit el teu nom i cognom.

 

Desprès de l'examen.

Quan et tornin l'examen corregit reflexiona sobre els teus errors i pregunta els dubtes; pensa que un examen és una activitat més de classe i ha de servir pel teu aprenentatge. Si el resultat no ha sigut satisfactori pren mesures perquè en el següent la teva nota sigui millor.

 

 

 • Tècniques d'estudi:

 

 • Per començar a fer el subratllat d'un text és necessari que facis una lectura ràpida per tal d'extreure'n una idea general. Un bon subratllat afavoreix el repàs, desenvolupa la capacitat d'anàlisi i és la base de les tècniques de síntesi, com l'esquema i el resum.

 

 

 • Hi ha cinc claus que et porten a l'èxit en els estudis: escoltar les explicacions dels professors, tenir un bon nivell de lectura, subratllar bé, fer esquemes i fer una bona preparació dels exàmens. És important repassar el s'estudia perquè sinó s'oblida el que s'ha après.

 

 

 • S'ha comprovat que per tal de fer un bon repàs convé fer-lo en quatre etapes. Cal que repassis: al cap de 24h. des de l'aprenentatge d'un tema, al cap d'una setmana, al cap d'un mes i al cap de tres mesos. Si ho fas així retindràs més del 80% de l'aprenentatge.

 

 

 • Per fer un bon repàs agafa un paper en blanc i, sense consultar cap material, escriu tot el que recordes sobre el tema a repassar. Apunta't els punts dubtosos. Un cop fet això, consulta el llibre, l'esquema original o els apunts. Escriu tot allò que t'havies oblidat. Finalment, fes una repetició oral de tot el tema.

 

 

 • Una setmana abans de l'exàmen fes-te un pla d'estudis. Repassa els apunts, els esquemes i els resums i fes un llistat de preguntes que poden sortir a l'examen.

 

 

 • Uns minuts abans de l'examen hi ha alumnes que tenen un grau d'ansietat elevat. Aquesta ansietat es pot manifestar amb palpitacions, nervis clavats al ventre, un pes al pit, tremolors,etc. Per controlar-ho has de fer una respiració relaxant, INSPIRA comptant lentament fins a 3, aguanta l'aire als teus pulmons i ESPIRA més lentament comptant fins a 6.

 

 

 

 • La Intel.ligència Emocional:

 

 • L'alegria, la por, la vergonya, la ràbia i la tristesa són exemples d'emocions. Totes les emocions s'han de considerar com a positives a menys que ens bloquegin o impedeixin el nostre creixement personal. Identificar les emocions és el pas previ per controlar-les.

 

 

 • Una persona que sap motivar-se és capaç d'aconseguir la majoria d'objectius que es proposa. S'ha de: visualitzar l'èxit com si ja s'hagués aconseguit, tenir creences potenciadores sobre un/a mateix/a, adonar-se del camí recorregut i del que queda per recórrer, prometre's un premi...