El seu desenvolupament respon a l'intent modernista d'incorporar l'art a la vida quotidiana. Originalitat de la forma i autenticitat dels materials caracteritzen els objectes, sensuals i preciosistes, que realitzaren els artesans del periode. El moviment anglés Arts and Crafts va ser el primer en reivindicar la necesitat d'objectes bells i autèntics contra la producció industrialitzada de dissenys deficients.

Entre els artesans anglesos vàren destacar el ceramista W.Crane i el moblista M.Hugh Baillie Scott, influenciat notablement per les formes de Macktnurdo, i el dissenyador A.Silver, quí el 1880, davant el fracás social dels projectes de Morris, va fundar un taller d'objectes de material econòmic.

A París va ser important la tasca del joier Lalique i dels moblistes Guimard i Charpentier.

Amb el "Castell del tres Dragon? es formà a Barcelona un grup compacte de dissenyadors. També a Catalunya destacaren el moblista Gaspar Homar, el ceramista A. Serra i el j oier Lluís Masnera, introductor de Fesmalt en joieria. Cal nomenar també a Ll.Bru, autor dels mosaics del Palau de la Música Catalana i a Jujol, qui realitzà mosaics en obres de Gaudí.