Inici Idees senzilles
Idees senzilles

Fem un diari

El diari El País, ens ofereix una oportunitat única de crear amb el grup classe un diari de veritat. A sota tenim l'adreça on ho explica i està força ben detallat.

Aneu a: http://www.estudiantes.elpais.com/ , escolliu la provincia i ja podríem començar a fer un diari. Però abans hem de fer un passos, per tal de saber en que consisteix aquest projecte en cinc minuts feu clic a la icona que trobareu a l'adreça proposada:

Treballem l'activitat "Resolem enigmes"

Carreguem d'ACTIVITATS, la categoria RAONAMENT, l'activitat "resolem enigmes". Plantegem cada setmana un enigma mostrant l'enunciat a la pantalla amb el canó.

Farem parelles i donarem un temps determinat per resoldre l'activitat amb els materials que necessitin (monedes, tangram, escuradents, tisores, paper,...).

Un cop acabat el temps, cada grup comenta si ho ha resolt o no i com ho ha fet. Si cap grup ho ha resolt passem a estudiar la resposta.

Treballen fets històrics o tradicions amb el diccionari

Per parelles o grups de tres, podem proposar la redacció d'algun fet històric, tradició, memòria històrica del poble, fet ...

El treball és pautat i cada component del grup sap que ha de resoldre, on ha de cercar-ho o a qui ho ha de prguntar. Els grup fa un seguiment del propi grup. Quan ho tenen resolt van a "introduïr al diccionari" trien l'opció "fets històrics" posen el títol fan clic a CREAR i quan surt el diccionari cliquen  "CREA AQUESTA PÀGINA".

Un bon tema seria la memòria històrica del poble. Amb entrevistes, xerrades d'avis i avies, fotografies antigues, sortides,...

Treballem els ocells

Fer una representació partint d'un conte i d'uns narradors. Els narradors expliquen els tipus d'ocells que hi ha, mentre, darrera d'una cortina on hi ha tots els nens de la classe, cada un amb un ocell determinat, el va treien en funció de la narració.

Els narradors descriuen els ocells a partir d'una història on han de triar el cap dels ocells.

Equips redactors

Cada curs té un equip redactor de notícies i una categoria que es va canviant. Cada quinze dies han de publicar una notícia.

A l'aula es treballen els diferents tipus de notícies. Cada quinze dies es canvien els equips redactors. La notícia la publiquen al blog i les millors passen a la revista.

Fem un conte de manera col·laborativa

L'activitat es pot fer entre alumnes de la classe, entre classes o entre escoles.

Es tracta de triar entre tots un títol d'una història, uns personatges (fer-ne la descripció), un temps històric (pot ser el passat fa molts anys, fa poc, en el futur,...), l'espai on es desenvolupa la narració (en un bosc, a l'espai, en una ciutat, en una illa,...) i fer-ne la descripció entre tots de com pot ser el paisatge. Si ho fem entre classes o escoles, tots els participants han de consensuar el títol, els personatges, la trama, el paisatge i el temps.

Un cop s'ha treballat la situació i s'ha posat en contacte els personatges amb els alumnes, organitzem la creació del conte de manera col·laborativa:

Podem fer parelles d'alumnes (en el cas que ho fem dins la classe) i donarem 1 hora a la setmana perquè cada grup iniciï i continuí la història). Ordenem en una graella les setmanes i els grups que hauran de crear la història. Haurem de definir quins grups fan la part de la introducció, quins el nus i quins el desenllaç (per tal que el conte s'acabi amb els darrers grups i no quedi obert).

L'experiència pot durar un parell de mesos

Com ho fem?

Utilitzarem el diccionari, l'apartat de conte. El mestre/professor crea el títol de la història i els altres continuen (fins i tot poden modificar o corregir paraules dels altres companys, tot si val per fer una bona història). Cal que els grups s'identifiquin per poder escriure el conte. Només han d'identificar-se, escollir "consulta al diccionari", clicar damunt "contes" i damunt del conte que volem continuar. Quan el tinguem obert, hem de fer clic a "edita aquesta pàgina" que està al sota de tot.

Comentem cada mes una imatge

En un espai de l'escola hi ha una vitrina on cada mes es col.loca una imatge (quadres, fotografies, escultures, edificis, cartells de publicitat o ceràmiques) que els alumnes han de saber-les comentar.

Cada alumne/a se la mira, observa, pren apunts si és necessari (també la podrà veure a l'aplicatiu) i a: "diccionari/comentem una imatge", els alumnes cerquen la imatge i posen el seu comentari i sota el seu nom.

A final de mes el mestre/a o el professor/a llegeix amb tots els alumnes els comentaris que han fet i afegeix el seu al final (en color) per distingir-lo dels alumnes.

Treballem una notícia en 20 minuts

Aprofitem el diari digital de l'estudiant per comentar setmanalment una notícia. Entrem tota la classe a llegir una notícia. Tots els alumnes en llegeixen una durant 10 minuts. Cada setmana el mestre/professor fa explicar a un alumne/a la notícia que ha llegit i la comenten amb 10 minuts.

 

Els ambients al segon cicle


dixiocatala

 

 

 

 

 

 


[+]
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • blue color
  • green color